66 resultater funnet med et tomt søk
- IL Delfino Rosa | oppskrifter fra italia
IL Delfino Rosa gir deg ekte italiensk matglede, med oppskrifter fra det italienske kjøkkenet. IL Delfino Rosa EKTE ITALIENSK MATGLEDE med Alessandra PINSA ROMANA PINSA - ekte romersk bakeverk Les mer
- PINSA ROMANA
8 pinsaer PINSA ROMANA Tid Porsjoner 5 timer + 20 til 30 timer heving 8 pinsaer Historien om pinsa strekker seg tilbake til antikkens Roma. En god pinsa er lett og sprø. Selv foretrekker jeg PINSA BIANCA, med kun olivenolje og salt på. Den er perfekt til å brukes som sandwichbrød, særlig hvis du fyller den med god prosciutto, salami eller mortadella. Pinsa kan også brukes som base med forskjellig typer topping. Se mine forslag under oppskrifter. Ingredienser 800 g tipo 00 mel 150 g rismel 50 g soyamel (De 3 ingrediensene over, kan erstattes med 1 kg pizzamel) 10 g fersk gjær 750 g kaldt vann 20 g salt 20 g sukker Ekstra jomfru olivenolje (ca. 8 ss) Slik gjør du Ha melet, smuldret gjær og sukker i kjøkkenmaskinen. Bruk først K-spaden (flatvisp). Kjør maskinen i lav hastighet. Tilsett nesten alt vannet. Når alt er blandet, øk hastigheten og tilsett resten av vannet og saltet. Elt i 4 minutter. Stopp maskinen, løsne deigen fra spaden og snu den, slik at den ikke sitter fast i bunnen. Så elt i ytterligere 4 minutter (eller til deigen løsner fra bunnen av bollen). Om nødvendig (deigen løsner ikke), stopp maskinen igjen og snu deigen en siste gang ved hjelp av en sleiv. Stopp maskinen og bytt til eltekroken, og elt i 4 minutter. Stopp maskinen, snu deigen igjen og elt i nye 4 minutter. Gjenta en siste gang og legg deretter deigen i en lufttett bolle. Deigen må heve i kjøleskapet til neste dag (20-30 timer). DAGEN ETTER: Ta deigen ut av kjøleskapet, vend den på en melete kjøkkenbenk. Del den i 8 deler og lag 8 fine baller. Legg hver ball i en bolle smurt med olivenolje, dekk med plastfolie, og la dem heve i forvarmet ovn (30 grader) i 3 timer. 3 TIMER SENERE: Nå er det tid til å steke PINSA! Sett ovnen på varmluft, 250 grader. Form avlange pinsaer med hendene, og legg de på et stekebrett med bakepapir. Fordel ca. 1 ss olivenolje og en liten klype salt, på hver pinsa. Hver pinsa skal først kun stekes i 5 minutter, og så må hver pinsa hvile på rist i ca. 5-10 minutter. Avslutt med å steke de ferdig ca. 5 minutter til i ovnen, eller til de får en fin gylden farge og sprø skorpe. Stek kun ett brett med pinsaer om gangen. Man kan også bruke denne basen til å lage PINSA ROSSA (pinsa med tomatsaus) eller MARGHERITA (tomatsaus og mozzarella), eller ha den toppingen du måtte ønske. Det viktigste da er å først steke i 5 minutter med kun tomatsausen, og la pinsaen hvile i 5-10 minutter før den stekes ferdig med resten av topping. Tips! Prøv nystekt pinsa med mortadella, kremet burrata og hakkede pistasjenøtter Forrige Neste Historien om pinsa strekker seg tilbake til antikkens Roma. En god pinsa er lett og sprø. Selv foretrekker jeg PINSA BIANCA, med kun olivenolje og salt på. Den er perfekt til å brukes som sandwichbrød, særlig hvis du fyller den med god prosciutto, salami eller mortadella. Pinsa kan også brukes som base med forskjellig typer topping. Se mine forslag under oppskrifter. <Tilbake
- STRACCIATELLA DI BUFALA
4 STRACCIATELLA DI BUFALA Tid Porsjoner 20 minutter + 6 timer hviletid 4 Stracciatella di bufala er kremen inne i burrataen. Den er typisk fra regionen Puglia og selvfølgelig kommer den aller beste derfra. Når man ikke kan få tak i ekte stracciatella fra Puglia, kan man lage den hjemme. Oppskriften er veldig enkel, smaken er utrolig god og kan brukes til mange forskjellige retter. Utsøkt på pasta og pizza, i salater og mye annet. FUN FACT! STRACCIATELLA av mozzarella og STRACCIATELLA iskrem. Forvirret? Det er ikke rart de heter det samme: Navnet stracciatella kommer fra STRACCIARE, som betyr å rive/å strimle. Og mens i iskremen er det revet sjokolade, er det revet mozzarella i den berømte stracciatella osten. Ingredienser 500 g mozzarella di bufala 400 g kremfløte Salt, 2 klyper Slik gjør du Sil av vannet fra mozzarellaene og riv dem i stykker med hendene. Prøv helst å lage lange tynne strimler, og uansett, pass på å rive mozzarellaene i små biter. Hell kremfløten i en bolle, smak til med salt og pisk den et par minutter med en gaffel eller med en ballongvisp. Tilsett mozzarellaen og bland godt. Dekk med plastfolie og la hvile i romtemperatur i 6 timer. Din stracciatella di bufala er nå klar. Om du ikke skal spise den med en gang, kan den fint oppbevares i kjøleskapet i ca. 2 dager. Uansett til hvilken oppskrift du skal bruke din stracciatella, anbefaler jeg å servere den romtemperert. Tips! Du kan lage stracciatella av vanlig mozzarella også (men den med bøffelmozzarella smaker best og er nærmere originalen fra Puglia). Forrige Neste Stracciatella di bufala er kremen inne i burrataen. Den er typisk fra regionen Puglia og selvfølgelig kommer den aller beste derfra. Når man ikke kan få tak i ekte stracciatella fra Puglia, kan man lage den hjemme. Oppskriften er veldig enkel, smaken er utrolig god og kan brukes til mange forskjellige retter. Utsøkt på pasta og pizza, i salater og mye annet. FUN FACT! STRACCIATELLA av mozzarella og STRACCIATELLA iskrem. Forvirret? Det er ikke rart de heter det samme: Navnet stracciatella kommer fra STRACCIARE, som betyr å rive/å strimle. Og mens i iskremen er det revet sjokolade, er det revet mozzarella i den berømte stracciatella osten. <Tilbake
- PASTELLA ALLA BIRRA ITALIENSK ØLRØRE
4 PASTELLA ALLA BIRRA ITALIENSK ØLRØRE Tid Porsjoner 30 minutter 4 Italiensk ølrøre brukes særlig til fritering av grønnsaker og sjømat. Man kan lage sprøe og deilige snacks, som er perfekte til aperitivo eller til forrett. Denne oppskriften holder til å fritere grønnsaker, sjømat og hva du måtte foretrekke til ca. 4 personer. Ingredienser 33 cl kald BIRRA (pils) 200 g siktet hvetemel 2 klyper salt Slik gjør du I en skål, hell den kalde ølen og bland forsiktig inn melet litt og litt. Pass på at det ikke blir klumper. Ha i salt og rør godt. Pastella di birra burde lages rett før den skal brukes. TIPS TIL BRUK Dypp biter av grønnsaker eller sjømat i ølrøren og friter dem i solsikkeolje til de ser gyldne og sprøe ut. La de tørke på kjøkkenpapir 1-2 minutter. Smak til med nykvernet salt og server straks. Forrige Neste Italiensk ølrøre brukes særlig til fritering av grønnsaker og sjømat. Man kan lage sprøe og deilige snacks, som er perfekte til aperitivo eller til forrett. Denne oppskriften holder til å fritere grønnsaker, sjømat og hva du måtte foretrekke til ca. 4 personer. <Tilbake
- BESCIAMELLA ITALIENSK HVIT SAUS
4 BESCIAMELLA ITALIENSK HVIT SAUS Tid Porsjoner 20 minutter 4 BESCIAMELLA bruker vi i mange italienske oppskrifter, særlig med lasagne og andre typer pasta som skal stekes i ovnen. Perfekt til gratinering av retter med sjømat og grønnsaker. Ingredienser 5 dl helmelk 50 g smør 50 g hvetemel Revet muskatnøtt, salt og pepper etter smak Slik gjør du Smelt smøret i en kasserolle på lav varme. Ha siktet mel forsiktig i smøret, og rør/pisk kjempegodt. Dette for å unngå klumper i sausen. Tilsett litt av melken, for å unngå at den blir for tykk. Ta sausen av varmen, og hell i resten av melken sakte, mens du rører godt. Når du har tilsatt all melken, sett kasserollen på platen igjen på lav varme. Fortsett å røre godt til sausen er glatt og fin, pass på at den ikke fester seg i bunnen av kasserollen. Smak til med revet muskatnøtt, salt og pepper. Forrige Neste BESCIAMELLA bruker vi i mange italienske oppskrifter, særlig med lasagne og andre typer pasta som skal stekes i ovnen. Perfekt til gratinering av retter med sjømat og grønnsaker. <Tilbake
- SUGO ALLA PIZZAIOLA PIZZAIOLASAUS
4 SUGO ALLA PIZZAIOLA PIZZAIOLASAUS Tid Porsjoner 20 minutter 4 Denne sausen kalles ALLA PIZZAIOLA, som betyr «pizzastil». Tomatene er tilsatt oregano, olivenolje og hvitløk, smaker som er vanlige å bruke i pizzasaus. Forskjellen er at sausen er kokt og ikke rå. En god base til forskjellige retter, kan brukes med grønnsaker, kjøtt eller fisk, både for steking i ovnen og i gryter. Ingredienser 1 boks (400 g) knuste tomater (POLPA) 3 ss ekstra jomfru olivenolje 2 fedd hvitløk 1 ts tørket oregano Salt Slik gjør du Fres finhakket hvitløk i olivenoljen, bruk gjerne en stor stekepanne. Om du ikke ønsker å spise hvitløk, kan du frese hele fedd og fjerne de før servering. Pass på å ikke brenne hvitløken! Etter ca. 1 minutt, ha tomat fra boksen og oregano i stekepannen, rør godt og la det hele koke under lokk i ca. 15 minutter. Rør innimellom og pass på at sausen ikke fester seg i bunnen. Smak på sausen og juster med litt salt. Din PIZZAIOLASAUS er nå klar. Forrige Neste Denne sausen kalles ALLA PIZZAIOLA, som betyr «pizzastil». Tomatene er tilsatt oregano, olivenolje og hvitløk, smaker som er vanlige å bruke i pizzasaus. Forskjellen er at sausen er kokt og ikke rå. En god base til forskjellige retter, kan brukes med grønnsaker, kjøtt eller fisk, både for steking i ovnen og i gryter. <Tilbake
- FRAPPE DI CARNEVALE KARNEVALSKAKER
6 FRAPPE DI CARNEVALE KARNEVALSKAKER Tid Porsjoner 1,5 time 6 I Italia er karneval, altså CARNEVALE, en stor ting. FRAPPE er kanskje de mest typiske småkakene som vi spiser i Italia, for å feire CARNEVALE. Jeg kommer fra Roma, og for meg heter disse kakene FRAPPE. De kalles blant annet CENCI i Toscana og CHIACCHIERE i mange andre regioner i landet. Det finnes forskjellige oppskrifter, jeg deler den som jeg har vokst opp med. Ingredienser 300 g hvetemel 2 egg 30 g smør, mykt 50 g sukker 1 sitron, revet skall 1/2 appelsin, revet skall 1 ts bakepulver 3 ss lys rom 1 l solsikkeolje 1 ss melis Slik gjør du Bland mel, bakepulver, mykt smør, egg, sukker, rom og revet skall av appelsin og sitron i en bolle. Elt til du har fått en glatt og fin deig. Pakk den i plastfolie og la den hvile i 30 minutter ved romtemperatur. Etter 30 minutter, kan du lage lange plater av deigen, med hjelp av en pastamaskin. Pakk ut deigen og legg den på en melet kjøkkenbenk. Del deigen i biter og kjør dem gjennom pastamaskinen til du oppnår riktig tykkelse på 2 mm. Start tykkest og jobb deg ned til 2 mm tykkelse. Med et riflet pastahjul, kutt alle platene i strimler på ca. 3 cm i bredden. Friter frappe ved 170 °, noen få om gangen. La dem tørke på kjøkkenpapir. Dryss over melis før servering. Frappe smaker best om du nyter dem nylaget. TIPS: For en mindre autentisk, men lettere variant, kan du steke frappe i ovnen, i stedet for å fritere dem. Bak dem på bakeplate i ca. 10 minutter ved 180 °. Forrige Neste I Italia er karneval, altså CARNEVALE, en stor ting. FRAPPE er kanskje de mest typiske småkakene som vi spiser i Italia, for å feire CARNEVALE. Jeg kommer fra Roma, og for meg heter disse kakene FRAPPE. De kalles blant annet CENCI i Toscana og CHIACCHIERE i mange andre regioner i landet. Det finnes forskjellige oppskrifter, jeg deler den som jeg har vokst opp med. <Tilbake
- LASAGNA BIANCA CON MORTADELLA E PISTACCHI HVIT LASAGNE MED MORTADELLA OG PISTASJNØTTER
4 LASAGNA BIANCA CON MORTADELLA E PISTACCHI HVIT LASAGNE MED MORTADELLA OG PISTASJNØTTER Tid Porsjoner 2 timer 4 En nydelig hvit lasagne, sprø på toppen og veldig kremete inni, fylt med bechamelsaus, parmesan, mozzarella, smakfull mortadella og sprø pistasj. Ingredienser 400 g pastaplater, ferske eller tørre ca 6 dl BESCIAMELLA. Klikk på linken for hjemmelaget besciamella - https://www.ildelfinorosa.no/oppskrifter/besciamella--italiensk-hvit-saus ca 100 g revet parmesan ca 120 g hakkede pistasjnøtter 3 mozzarella, kvernet (eller hakket i små biter) 300 g mortadella Slik gjør du Start med å tilberede bechamelsausen. Gjør klar en form (ca. 25 cm x 35 cm) og smør den med litt olivenolje. Ha litt bechamelsaus i bunnen. Dekk med et lag pastaplater, ha på et tynt lag besciamella, ca. 1 ss revet parmesan, ca. 2 ss. hakket pistasjnøtter, skiver av mortadella og litt mozzarella. Så starter du igjen med nytt lag med pastaplater og resten som beskrevet over. Gjør dette til du har brukt opp alle ingrediensene. Avslutt med besciamella, parmesan, pistasj og litt mozzarella. Stekes i ovnen, på 180 grader og undervarme, i ca. 40 minutter. Bruk gjerne varmluft eller grill de siste minuttene, om du ønsker en fin og sprø topping. Forrige Neste En nydelig hvit lasagne, sprø på toppen og veldig kremete inni, fylt med bechamelsaus, parmesan, mozzarella, smakfull mortadella og sprø pistasj. <Tilbake
- PACCHERI CON CREMA DI ZUCCHINE, STRACCIATELLA E SALMONE AFFUMICATO PACCHERI MED SQUASHKREM, STRACCIATELLA OG RØKELAKS
2 PACCHERI CON CREMA DI ZUCCHINE, STRACCIATELLA E SALMONE AFFUMICATO PACCHERI MED SQUASHKREM, STRACCIATELLA OG RØKELAKS Tid Porsjoner 30 minutter 2 Jeg har laget pasta med squashkrem før, veldig god. Denne gangen ville jeg pimpe den litt ekstra med deilig kremete stracciatella og norsk røkelaks. Resultatet ble en nydelig rett, som er god servert både varm eller kald. Ingredienser 160 g paccheri (pasta) 2 squash 2 hvitløksfedd, finhakket 6 ss olivenolje ca. 40 mellomstore mynteblader + noen få blader til pynting 200 g stracciatella. Klikk her for link til hjemmelaget stracciatella - https://www.ildelfinorosa.no/oppskrifter/stracciatella-di-bufala 100 g røkelaks salt og pepper Slik gjør du Skjær squash i terninger. Stek dem i en stor stekepanne med olivenolje, finhakket hvitløk og mynteblader. Stek i ca. 15 minutter, på lav varme, rør ofte. Juster med salt og pepper etter smak. Mens du steker ferdig squashen, kan du begynne å koke pastaen. Mos squash til krem ved hjelp av en mikser. Ha kremen tilbake i stekepannen og når paccheri er klare, sil av vannet og bland dem med squashkremen. Veldig viktig at du sparer litt av pastavannet! Ha gjerne 2-3 ss vann i stekepannen med paccheri og squashkrem og bland godt til en kremete pastarett. Fordel dine paccheri i to tallerkner, med stracciatella og røkelaks på. Pynt med mynteblader og server gjerne retten varm, selv om denne pastaretten også kan nytes romtemperert. Forrige Neste Jeg har laget pasta med squashkrem før, veldig god. Denne gangen ville jeg pimpe den litt ekstra med deilig kremete stracciatella og norsk røkelaks. Resultatet ble en nydelig rett, som er god servert både varm eller kald. <Tilbake
- PANINO CAPRESE CON LA STRACCIATELLA SANDWICH MED STRACCIATELLA
PANINO CAPRESE CON LA STRACCIATELLA SANDWICH MED STRACCIATELLA Tid Porsjoner Har du smakt på STRACCIATELLA? En deilig, kremete spesialitet, laget av mozzarella og fløte. Stracciatella er kjernen til BURRATA. Jeg har laget den beste PANINO med stracciatella, ovnsbakte cherrytomater og hjemmelaget basilikumpesto. Ifølge mannen min, kanskje den aller beste sandwhichen han har spist noensinne. Helt enig, helt nydelig. Anbefales. Ingredienser Rustikk baguette eller ciabatta Hjemmelaget stracciatella. Klikk på linken - https://www.ildelfinorosa.no/oppskrifter/stracciatella-di-bufala Hjemmelaget basilikumpesto. Klikk på linken - https://www.ildelfinorosa.no/oppskrifter/pesto-alla-genovese--basilikumpesto Ovnsbakte cherrytomater. Klikk på linken - https://www.ildelfinorosa.no/oppskrifter/pomodorini-al-forno--ovnstekte-cherrytomater Slik gjør du Jeg brukte rustikk baguette. Jeg hadde litt av den deilige oljen fra steking av cherrytomatene på brødet, og ristet det lett i en varm stekepanne. Så smurte jeg hjemmelaget basilikumpesto og stracchatella på brødet. Til slutt hadde jeg noen smakfulle cherrytomater på og lukket den deilige paninoen. Fantastisk godt. Forrige Neste Har du smakt på STRACCIATELLA? En deilig, kremete spesialitet, laget av mozzarella og fløte. Stracciatella er kjernen til BURRATA. Jeg har laget den beste PANINO med stracciatella, ovnsbakte cherrytomater og hjemmelaget basilikumpesto. Ifølge mannen min, kanskje den aller beste sandwhichen han har spist noensinne. Helt enig, helt nydelig. Anbefales. <Tilbake
- LINGUINE ALLA CAPRESE
4 LINGUINE ALLA CAPRESE Tid Porsjoner Ca. 2,5 timer 4 Jeg ville lage en pastarett inspirert av capresesalaten, med de fargene og de smakene. Slik ble denne deilige linguineretten til, med kremete burrata, ekstra gode ovnsbakte cherrytomater og smakeful parmigiano dei poveri (sprøstekte brødsmuler). Ingredienser 400 g linguine 2 burrata 1 plante basilikum, ca. 50 fine og friske blader 1 porsjon OVNSSTEKTE CHERRYTOMATER - Se lenken for oppskrift https://www.ildelfinorosa.no/oppskrifter/pomodorini-al-forno--ovnstekte-cherrytomater 1 porsjon PARMIGIANO DEI POVERI - Se lenken for oppskrift https://www.ildelfinorosa.no/oppskrifter/parmigiano-dei-poveri--fattigmans-parmesan Slik gjør du Start med å gjøre klare cherrytomatene og stek dem i ovnen. Imens, gjør klar parmigiano dei poveri. Ta burrata ut av kjøleskapet en time før servering. Når cherrytomatene snart er klare (eller når det er ca. 25 minutter til retten skal spises), kok vannet til pastaen. Når pastaen er kokt, sil av vannet og bland linguinene med cherrytomatene og oljen/sausen fra stekingen av dem. Tilsett halvparten av parmigiano dei poveri og bland inn ca. 40 blader frisk basilikum. Lag 4 porsjoner og ha halv burrata på hver tallerken. Så strø på litt mer parmigiano dei poveri og basilikumblader før servering. Forrige Neste Jeg ville lage en pastarett inspirert av capresesalaten, med de fargene og de smakene. Slik ble denne deilige linguineretten til, med kremete burrata, ekstra gode ovnsbakte cherrytomater og smakeful parmigiano dei poveri (sprøstekte brødsmuler). <Tilbake
- SALVIA FRITTA ALLA BIRRA FRITERT SALVIE MED ØL
40-50 blader SALVIA FRITTA ALLA BIRRA FRITERT SALVIE MED ØL Tid Porsjoner 30 minutter 40-50 blader En sprø og deilig snack, perfekt til aperitivo og som forrett Ingredienser 40-50 blader salvie 200 ml kald pils (birra) 100 g siktet 00 mel 2 klyper salt 1 lt solsikkeolje Slik gjør du Vask salviebladene og la de tørke på kjøkkenpapir. I en skål, hell den kalde ølen og bland forsiktig inn melet litt og litt. Pass på at det ikke blir klumper. Ha i salt og rør godt. Dypp bladene en og en i denne PASTELLA (slags italiensk tempura røre) og friter i solsikkeoljen. Oljen burde ha en temperatur på 170 grader. Bladene er klare når de ser gyldne ut. Ta de ut av oljen og la de tørke på absorberende kjøkkenpapir et par minutter. Det er best å servere salviebladene nystekte, når de er mest sprøe. Forrige Neste En sprø og deilig snack, perfekt til aperitivo og som forrett <Tilbake